Kulakta, kulak estetiği ameliyatı gerektiren şekil bozukluklarına rastlanmaktadır. Kepçe kulakta ise sorun kulağınızın başınız ile olan açısının normalden fazla olmasıdır. Yani normale göre daha öne doğru ve açık bir şekilde gözükürler. Bu durumda özellikle çocuklarda önemli bir psikososyal, davranışsal ve duygusal sorunlara yol açabilir. Kepçe kulak estetiğinde yalnızca kulağın dış kısmına müdahale edilir. Kepçe kulak operasyonu son derece güvenle yapılabilen bir operasyondur. Bu sebeple de işitme ile ilgili herhangi bir sorun yaratmayacaktır. Kişilerde kulak gelişimi 5-6 yaşa kadar tamamlandığı için kepçe kulak ameliyatının da bu yaşlarda yapılarak kulağın düzeltilmesi tavsiye edilmektedir. Kepçe kulak ameliyatı (otoplasti) çocuklarda genel anestezi uygulanarak yapılmaktadır. Daha büyük yaşlarda ise genel anestezi yapılmadan yalnızca lokal anestezi ile yani kulak uyuşturularak da yapılabilmektedir. Kepçe kulak ameliyatı, kulağın arka yüzünden yapıldığı için herhangi bir iz kalmayacaktır.
Kepçe kulak ameliyatı hangi yaş için daha uygundur?
Kepçe kulak ameliyatı bütün yaşlarda yapılmaya uygun bir işlemdir. Yine de bu ameliyat için uygun olan yaş okul öncesi yaşlardır. Kepçe kulaklarıyla okula giden çocuklar, arkadaşlarının olumsuz düşünceleri ile karşılaşacak ve bu da çocuğun ruhsal durumunu etkileyecektir. Bu sebeple de kepçe kulak ameliyatından önce bu durum çocuğa onun anlayacağı bir şekilde anlatılmalı ve onunda kendi isteğiyle ameliyat yapılmalıdır. Çocuk kendi istiyor ise bu ameliyat uygulanacaktır.
Kepçe kulak ameliyatı öncesinde nelere dikkat etmeliyim?
Bütün ameliyatlarda olduğu gibi kepçe kulak ameliyatında da ameliyattan 2-3 hafta öncesinde aspirin kullanmayı bırakmalı ve sigarayı kesmek gerekmektedir. Ameliyattan önceki son haftada ise kanı sulandıran ilaçları ve buna benzer maddeleri kullanmamak gerekmektedir.
Kepçe kulak ameliyatından sonra kulağımda iz kalacak mı?
Ameliyattan sonra kulağın arkasında beyaz renkte ince bir çizgi görülmesi son derece normaldir. Bu ince iz kulağın arkasında ki bölümde kalacağı için dışarıdan kesinlikle gözükmeyecektir. Ameliyatta kendiliğinden eriyen dikişler kullanıldığı için ameliyatın ardından dikiş alınmasına gerek olmadığı gibi dikiş izi de kalmayacaktır.
Kepçe kulak ameliyatında ağrı hisseder miyim?
Kepçe kulak ameliyatı genel anestezi ile yapılacaksa ağrı hissetmeniz söz konusu olmayacaktır. Lokal anestezi ile yapılırsa da yalnızca anestezi iğnelerinin ağrısı hissedilecektir. Ameliyat esnasında ağrı hissetmezsiniz. Ameliyattan sonra da yapılan anesteziler sebebi ile 12 saat kadar ağrı hissetmezsiniz. Bu aşamadan sonra da yine ciddi bir ağrınız olmayacaktır.
Kepçe kulak ameliyatından sonra neler yaşarım? Kafa bandı takmak gerekli mi?
Kepçe kulak operasyonundan sonra kişiye elastik bir bandaj sarılır. Ardından hastalar evlerine gönderilirler. Ameliyattan iki gün sonra da bandajlar açılır, yaralara bakılır ve hastaya kulaklarını kaplayacak şekilde bant takılır. Bandı takmakta ki amaç tamamen hastayı korumaktır. Ameliyattan iki gün sonra hastalar rahatlıkla banyo yapabilirler. Bant ise bir hafta düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Kepçe kulak ameliyatının ertesi günü hasta işine rahatlıkla dönebilir. Ameliyattan sonra ki ilk üç hafta hasta kulaklarını darbelerden korumaya dikkat etmelidir.