Lazer ile diş tedavisi bildiğimiz diş hekimliği tedavilerine yepyeni bir boyut kazandırmıştır. Yaklaşık 60 yıldır tıp alanında kullanılan lazer uygulamaları diş hekimliğinde de başarıyla kullanılmaktadır. Lazer ile diş tedavisinde; dental implant tedavisi, diş dolguları, kanal tedavileri, çürüklerin temizlenmesi, kök ucundaki iltihapların kurutulması, diş eti şekillendirilmesi, diş eti ve çene kemiğinde ki her türlü cerrahi işlemin yapılması gerçekleştirilmektedir. Bütün bunların dışında lazer ile diş tedavisi sayesinde diş rengi beyazlatılması, hassas dişlerin hassasiyetinin giderilmesi, aft ve uçuk tedavileri yapılmaktadır. Lazer ile diş tedavisi genellikle acı, ağrı gibi sıkıntılar ve işlemde kullanılan alet sesinden korkma gibi durumlarda da tercih edilmektedir. Dental fobi diye adlandırılan bu durum lazer ile diş tedavisi sayesinde yok olmaktadır. Çünkü bu tedavide diş yüzeyine herhangi bir temas olmamaktadır. Lazer uygulaması çene kemiği operasyonlarında ve 20 yaş diş çekimi için gerekli olan kemik kaldırma işlemlerinde de uygulanmaktadır. Cerrahi müdahalenin ardından hasta rahat bir şekilde günlük hayatına devam edebilir. Lazer ile diş tedavisi hamilelerde de rahatlıkla uygulanabilen bir yöntemdir.
Lazer ile diş tedavisi hangi durumlarda uygulanmaktadır?
Lazer ile diş tedavisi ağız içinde meydana gelen farklı tüm yumuşak doku lezyonlarında lokal anesteziye hiç gerek duyulmadan uygulanabilmektedir. Ortodontik tedavinin ardından diş eti estetiğinin sağlanmasında da tercih edilmektedir. Diş protezlerinde ki diş eti estetiğini sağlamak amacıyla da uygulanan bu tedavi diş etlerinin fazlasıyla göründüğü hastalarda da uygulanmaktadır. Lazer ile diş tedavisinde derin bir şekilde diş eti temizliği yapılmaktadır. Lazerli tedavi sayesinde diş eti cepleri normalden çok daha hızlı bir şekilde iyileşmektedir. Bu tedavi de diş eti hassasiyeti, diş eti lekeleri, diş beyazlatma, diş çürüklerinin temizlenmesi, diş dolgusu ve kanal tedavisi gibi farklı birçok işlem uygulanmaktadır.
Lazer ile diş tedavisinin avantajı nedir?
Lazer ile diş tedavisinde yapılan cerrahi müdahaleler kanamasız bir şekilde yapılabilmektedir. Bu şekilde yapılan tedavi daha kısa sürede iyileşme avantajı sağlamaktadır. Lazer ile diş tedavisinde hem operasyon anında hem de iyileşme döneminde zaman kazandırmaktadır.
Lazer ile diş tedavisinin normal tedaviye göre farkı nedir?
Lazer ile diş tedavisi çalışırken rahatsız edici bir ses çıkarmamakta ve titreşimi bulunmamaktadır. Çoğu zaman anesteziye gerek duyulmadığı için iğne yapılmaması, diş eti operasyonlarında kanama olmaması, çalışılan bölgeye verilen ışın sebebi ile steril bir bölge oluşturulması ve tedavilerden sonra herhangi bir ağrı ve hassasiyetin oluşmaması en belirgin farklarıdır. Bunlar dışında diş hekiminden ve iğne yapılmasından korkan hastalar için, hamileler, çocuklar ve kalp rahatsızlığı gibi hastalıkları olan kişiler için anestezi uygulaması zararlı olacağı için lazer kullanımı oldukça faydalıdır.
Lazer ile diş tedavisi çocuklara uygulanabilir mi?
Çocuklar için diş tedavisinde yaşayacakları bu ilk tecrübelerinin ağrısız, acısız ve korkusuz olması büyük önem sağlamaktadır. Lazer ile diş tedavisinde anestezi yapılmaması, sessiz ve titreşimsiz olması ve herhangi bir ağrı, acı yaşanmaması çocukların diş hekimi ve diş tedavisinden kaçmalarına engel olacaktır. Bu sebeple çocuklar için en doğru tercih lazer ile diş tedavisi olacaktır.
Lazer ile diş tedavisi nerelerde kullanılmaktadır?
Lazer işe diş tedavisi; diş eti şekillendirilmesi, biyositimülasyon, diş eti cebi, kök kanalı sterilizasyonu, fibromaların cerrahisi, ortodonti sırasında oluşan hiperplazi, protezin oluşturduğu doku kalınlaşmasının tedavisi, yumuşak doku insizyonu, hemostaz, frenilektomi, aftlar, çürüklerin temizlenmesi, diş beyazlatması ve hassasiyet tedavisinde kullanılmaktadır.