Periodontoloji, diş eti hastalıklarının tedavisi olarak bilinmektedir. Dişi tutan destek dokuların yani çene kemiği, dişeti, dişi kemiğe bağlayan dokular ve komşu diş yüzeyi gibi hastalıkların tedavisinin yapıldığı yöntemdir. Periodontal hastalıklar dişeti ve dişleri desteklemekte olan diğer dokuları etkileyen bir çeşit iltihaplı hastalıklardır. Bu hastalıklar erkenden teşhis edildikleri zaman çok kolay bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Dişeti hastalıkları toplumun çoğunluğunu etkileyen bir hastalıktır. Fakat etkeni, sonuçları ve tedavisi sinsice seyreden bir hastalıktır. Sağlıklı bir dişetinin görünümü hafif pürüzlü, diş ile olan sınırı düzgün bir halde ve pembe renklidir. Sağlıklı olan bir diş eti fırçalarken veya da yemek yerken kanama göstermez. Periodontal hastalıklar dişeti iltihabı ile etkisini göstermektedir. Tedavi edilmediği sürece hastalık periodontitise ilerleme gösterir. Bu süreçte dişeti ve dişleri destekleyen kemik hasar oluşturabilmektedir.
Periodontitis nedir?
Periodontitis, periodontal hastalıkların daha ilerlemiş olan safhasıdır. Dişleri destekleyen dokularla beraber alveol kemiğinde hasar oluşur. Hastalık ilerledikçe dişler sallanmaya başlayarak çekime kadar gidebilmektedir.
Dişeti hastalığının belirtileri nelerdir?
Ağız kokusu, diş etlerinde çekilme, dişlerin sallanması, hassasiyet, dişlerde kanama, dişlerin eskisi gibi kapanmaması, dişler arasında yeniden oluşan aralıklar, ağızda oluşan yaralar, diş etlerinde meydana gelen şişlik ve kızarıklıklar en belirgin belirtileridir.
Dişeti hastalığını nasıl önleyebilirim?
İlk olarak bakteri plağının diş fırçalamasıyla, diş ipiyle ve kimyasal ürünlerle düzenli olarak her gün dişlerden uzaklaştırılması gerekmektedir. Bunları dışında diş hekimine düzenli olarak gitmeniz gerekmektedir. Çünkü fırçanın ve diş ipinin ulaşamadığı alanlarda diş taşı görülmektedir. Diş hekiminiz size özel ağız bakım planı yaparak gerekli uygulamayı yapacaktır.
Dişeti hastalıkları nasıl tedavi edilir?
Dişeti hastalığında tedavi ilk olarak erken dönemde dişler üzerinde oluşan plak ve diş taşının uzaklaştırılması ile başlamaktadır. Daha da ilerlemiş olan vakalarda cerrahi tedavi uygulanabilmektedir. Bu cerrahi tedavide dişleri çevreleyen derin periodontal ceplerdeki taşlar temizlenir, cebin büzülerek eliminasyonu ve düzgün bir kök yüzeyi sağlanır ve kolayca temizlenebilen bir dişeti formu oluşturulur. Periodontal tedavinin ardından hastanın düzenli olarak diş hekimi tarafından muayene edilmesi ve gerekli kontrollerin yapılması gerekmektedir.